top of page

La visió del nen


El sistema visual humà es desenvolupa a mesura que el cervell madura, un procés que té una durada d'uns deu anys. Encara que els ulls d'un nadó tenen òpticament la capacitat de veure, la seva visió és molt limitada; tenen, per exemple, la capacitat de veure les formes de les persones, però no les seves característiques. Això és en gran part a causa de la immaduresa del seu cervell, que encara no ha après la forma de processar els missatges visuals que rep. Conforme va avançant el desenvolupament visual, aquest mateix nen amb el temps serà capaç de detectar el més mínim detall en una imatge .


La progressió habitual del seguiment visual en el nen inclou la capacitat de seguir un objecte situat en la línia mitjana del camp visual en les primeres 2-6 setmanes de vida, seguir passant la línia mitjana als 1-3 mesos, i seguir un objecte en els 180 graus del camp visual als 3-5 mesos . Si el nen no està complint amb aquests terminis del desenvolupament a temps, és aconsellable consultar el pediatre o l'oftalmòleg per a la seva valoració.


L'agudesa visual va progressant de manera que als 4 anys la capacitat visual pot ser propera a la de l'adult i als 8 anys ja està totalment desenvolupada


Quan el nen pot col · laborar en els tests subjectius de visió cal la derivació a l'oftalmòleg d'aquells nens que entre els 3 i 5 anys no assoleixin una agudesa visual de 20/40 ( 0.5 ) o de 20/30 ( 0.6 ) per als nens de 6 o més anys d'edat . També cal derivar-lo quan hi hagi una diferència significativa de visió entre els dos ulls, encara que l'ull que menys vegi compleixi amb els criteris mínims de visió ( criteris establerts per l'Acadèmia Americana de Pediatria ) .

bottom of page