top of page

Quan portar el nen a l'oftalmòleg ?


Normalment el pediatre examina els ulls dels nens durant el primer any de vida a la recerca de qualsevol anomalia que requereixi valoració per l'oftalmòleg infantil .

També en el cas que els pares o cuidadors sospiten qualsevol anormalitat en aquest període o si hi ha una història familiar de malalties dels ulls, és convenient que el nen sigui visitat per un oftalmòleg. Les indicacions que requereixen aquesta valoració són :

  • Els nens amb signes o símptomes d'alteracions oculars, com ara:

- Desviació o alteració en la posició d'un ull .

- Els canvis en la forma o mida de l'ull

- Dolor ocular

- Llagrimeig excessiu

- Pupil · les anormals o asimètriques

- Descens de la parpella superior ( Ptosi )

- Angiomes ( tumors vasculars ) de les parpelles

  • Els nens prematurs
  • Els nens que neixen amb una infecció congènita ( toxoplasmosi , rubèola , varicel · la, .. ) ,
  • Els nens amb pares o germans amb certes afeccions oculars, com estrabisme o ambliopia .
  • Els nens amb certes condicions mèdiques i malalties genètiques que poden afectar els ulls com la diabetis, problemes metabòlics, artritis crònica juvenil, neurofibromatosi, síndrome de Sturge - Weber, síndrome de Down, síndrome de Marfan, i certes malalties de la sang.
  • Els nens més grans, en edat escolar, poden queixar-se que no poden veure bé la pissarra, poden tenir mals de cap freqüents sobretot a l'hora de forçar la vista , referir visió doble o aclucar els ulls sovint .
  • Dins de les indicacions de la necessitat d'una avaluació addicional s'inclouria el fet que els pares notin que els ulls del seu fill no estan rectes o que simplement els sembla que puguin no estar veient bé. És important tenir en compte que els nens més petits no solen informar de dificultats amb la seva visió, especialment si el problema afecta només a un ull i es poden desenvolupar sense problemes amb la visió de l'altre ull .

Les proves habituals per mesurar l'agudesa visual solen poder-se realitzar a partir dels tres anys d'edat , tot i que els nens de 2 anys poden ser capaços de col · laborar amb test de dibuixos que siguin fàcilment reconeixibles per a ells.


Tots els nens han de tenir un complet examen de la vista als tres o quatre anys d'edat encara que la visió sembli estar desenvolupant normalment, i posteriorment cada 1 o 2 anys.


El diagnòstic i tractament precoços de les possibles alteracions o malalties dels ulls en la infància són molt importants ja que poden aconseguir millors resultats visuals per a la vida adulta .

bottom of page